Szabadegyetem és táncház

2012 őszén indítottuk útjára a FolkEmbassy Szabadegyetem és Táncház sorozatot a Téli Kertem Kávézóban.

   Célunk az, hogy egyrészt visszacsempésszük a hagyományos táncházakat a város szívébe, másrészt hogy szellemileg frissítsük a táncházmozgalmat és szorosabbra fűzzük az értelmiséghez való viszonyát.

A FolkEmbassy táncházakat a kezdetektől szabadegyetemi beszélgetéssorozattal összekötve tartjuk. Szerettünk volna informális találkozási platformot kialakítani a fővárosi értelmiségnek, melynek sajátos hangulatát a népzene adja. Kifejezetten örülünk azoknak a vendégeknek, akik nem tudnak vagy nem is szeretnének táncolni tanulni, de szívesen beszélgetnek élő népzene mellett. Nekik is szólnak azok a beszélgetések, melyek egy része a paraszti kultúrához köthető, más részük viszont tudatosan más témájú: különböző irodalmi, történelmi, közéleti vagy sporttal kapcsolatos kérdéseket feszegetnek.

szabadegyetem Pál Feri Atyával

Vendégeink voltak többek között: Illyés Mária, Kun Attila, Berecz István, Békés Márton, Ferdinándy György, Hermann Róbert, Pál Feri Atya, Sebő Ferenc, Szöllősi György (összesen több mint 60 előadó).

Eredménynek tartjuk, hogy a tánc- és zenekedvelőkön kívül is népes közönséget és közösséget alakítottunk ki az elmúlt években, sőt voltak, akik programsorozataink által szerettek bele az autentikus népzenébe, néptáncba. Többek között e tapasztalataink miatt is folytatjuk a programsorozatot a Philidor Szalon keretében. A hazaamagasban.eu honlapon a szabadegyetemi beszélgetéssorozat írásos és video-összefoglalói is megtalálhatók. Az ének- és táncórák dokumentációi pedig annak is lehetőséget kínálnak a gyakorlásra, aki nem lehetett ott élőben az eseményeken. 2015-ben a Káli-medencében is sor került egy előadássorozatra a Salföldi Dalföld – Összművészeti hétvége keretein belül. 2015 és 2016 nyarán a Művészetek Völgyében is tartottunk kihelyezett előadásokat, ahol az irodalom, a zene, a népművészet, a történelem és sok más téma is megfért egymás mellett a Folk Udvarban. A 2016-os beszélgetéssorozat címe: Magyarok Európában. Idén újra meghívást kapott a szabadegyetem a Művészetek Völgyébe. Szeretnénk, ha egy-két évtized múlva a magyar népzene és néptánc legkiválóbb alakjai – például a Kodobák palatkai zenekara vagy a széki énekes Csorba János személyisége és művészete – ugyanúgy hozzátartoznának egy művelt magyar ismeretanyagához, mint Németh László, Wolfgang Amadeus Mozart vagy épp Puskás Ferenc életműve. Reméljük, hogy egy kicsit hozzájárulunk ehhez a törekvéshez szabadegyetem-táncházunkkal.

Táncház a Téli Kertem Kávézóban a FolkEmbassyvel

Egyik eseményünk plakátja