Philidor Szalon

a megélhető élmények termékeny táptalajt adnak az identitás megerősítésének

A Philidor Intézet különös figyelmet szentel az európai kontextusban felmutatott magyar népzenében rejlő, eddig kiaknázatlan lehetőségeknek és ezek exportjának. Ilyen irányú tevékenységünk elsődleges célközönsége Magyarország és Európa többi országának értelmisége. Az értelmiség és a nemzeti kultúra szimbiózisa mindkét fél számára létfontosságú: csak így maradhat fönn a városi népzene műfaja, amelyet az értelmiség „teremtett meg” a paraszti kultúrára támaszkodva. És csak egy ilyen értelmiségi, a városi népi kultúrát viszont napi szinten „használó” réteg tud hosszútávon szellemi hátteret biztosítani Európa nemzeteinek, hogy ne olvadjanak föl a 21. század egységesítő törekvéseiben. Ily módon szeretnénk hozzájárulni az Európai Unió nemzetalapú megreformálásához, annak kulturális vonatkozásaival.

Közönsége a centrális erőtér fővárosi értelmisége, amelynek informális találkozási platformot kínál jazz-, komolyzenei kamara- és népzenei koncertek, nívós irodalmi estek, közéleti kerekasztal-beszélgetések kíséretében. Az estek során a kulturális programok mellett a hazai reformgasztronómia legkiválóbb képviselői is bemutatkoznak.

Ezen célkitűzésünk budapesti platformja  a FolkEmbassy Szabadegyetem és Táncház örökségét folytató Philidor Szalon, amely egyben a nemzetközi Fonó– Philidor Klubhálózat központi eseménysorozata Budapest belvárosában.

A szalon hátteréről bővebben