Neti International Grand Prize For Authentic Ethno Music

A díj névadója: Neti Sanyi, kalotaszegi prímás

Rosonczy-Kovács Mihály idén februárban jelentette be a feldolgozatlan népzenét játszó zenészek életművét jutalmazó, a kalotaszegi prímásról, Fodor Sámuel, becenevén Neti Sanyiról elnevezett nemzetközi nagydíj megalapítását.

A kezdeményezéshez azóta sokan csatlakoztak, többek között a Fonó Budai Zeneház. A díj mintája a Janus Pannonius költészeti nagydíj, célja pedig, hogy erősítse a világ feldolgozatlan népzenéinek fennmaradását és legkiválóbb előadóinak elismerését.

A díj visszaigazolást nyújt a díjazottnak és az általa képviselt kultúrának, bátorítást ad a fiatalabb zenészgenerációknak, hogy érdemes megmaradni a saját zenei kultúra minél magasabb színvonalú elsajátításának és továbbadásának hivatásában. Ezáltal hozzájárul a világ sokszínűségének megőrzéséhez.

A kizárólag nem magyar zenésznek adományozható díj rangját nívós – fele részben magyar, fele részben nemzetközi – szakmai kuratórium, nemzetközi szinten is figyelemre méltó pénzalap (15.000 EUR), és maguk a díjazottak sora adja. Célunk, hogy az „autentikus népzene Nobel-díja” Magyarországhoz kötődjön vagy például szolgáljon más hasonló díjak megalapításához. A díjat két kisdíj egészíti ki: az elmúlt év legjobb magyar népzenei albuma, az elmúlt év legjobb külföldi népzenei albuma (ezek jutalma 3.000-3.000 EUR).

A nagydíjat minden évben egy gazdag népzenekultúrájú magyar vagy részben magyar településen adjuk át, első alkalommal 2019 áprilisában, Kisbácson, Neti Sanyi szülőfalujában, 2020-ban pedig Széken, a táncházmozgalom ikonikus településén. A díjátadót követő napon a díjazott koncertet ad a Philidor Világ Népzenéi Fesztivál vagy a Visegrád Acoustic Fesztivál gálája keretében, ami után a Fonó –Philidor hálózatban rendezett közös koncertturnéra indul a legjobb magyar népzenei album együttesével.

A díjat az erre a célra létrehozott A Világ Népzenéiért Alapítvány kezeli, a díjjal kapcsolatos operatív teendőket a Philidor Intézet látja el.