Népdalok a kornak – Arany János népzenében továbbélő versei – lemez, koncertsorozat

Művészeti koncepció : Hetényi Milán

Az Arany János-emlékév keretében a Philidor Intézet a Népdalok a kornak – Arany János népzenében továbbélő versei című lemezzel a költő életműve és a népköltészet szoros kapcsolatát mutatja be. A programot erre az anyagra épülő 24 állomásos koncertsorozat is kíséri, melyből tizenkettőt magyarországi középiskolákban rendezünk meg. 

Az Arany János-emlékév támogatásával

A magyar művelődéstörténet egyik első népdalgyűjteményét Bartalus István felkérésére maga Arany János állította össze 1874-ben. Nem véletlen, hogy költészetére még a legmélyebb és összetettebb témáknál is ugyanaz a letisztultság és formai egyszerűség jellemző, mint a népdalokéra. Ennek is köszönhető, hogy Arany nemcsak merített a népdalokból – helyenként pontosan megjelölve a forrásdallamot –, hanem számos költeménye folklorizálódott, termékenyen hatva a paraszti költészetre. Ezt az értéket szeretnénk a hallgatóságban tudatosítani, a műköltészet és népköltészet szoros összefonódását bemutatva, kalotaszegi , szatmári, mezőségi dalokon keresztül.

A program helyszíneinek és céljainak részletesebb bemutatása

Kalotaszegi, szatmári, dávodi és mezőségi zenék és versek hangzanak el a lemezen

A lemezt 12 településen mutatjuk be, melyek közül 7 határon túli és 3 kistelepülés: Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Székesfehérvár, Nagyszalonta (RO), Kolozsvár(RO), Somorja (SK), Komárom (SK), Topolya (SR), Krakkó (PL), Szék (RO).

A felsoroltak mellett 12 iskolai koncertet adunk rendhagyó irodalomórával egybekötve, melyhez Valaczka András, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet igazgatója nyújt szakmai támogatást. Az elkészülő lemez és koncertek nemcsak a nemzeti, hanem a helyi értékeket is láthatóbbá teszik, mivel olyan kistelepüléseken is bemutatjuk a műsort, ahol a közönség tagjainak nagyszülei még organikus módon énekelték Arany János verseit. A lemez társkiadásban jelenik meg a Philidor Intézet, a Gryllus Kiadó és a Fonó Budai Zeneház jóvoltából. A Magyar Napló Kiadó és az Irodalmi Magazin irodalmi szakmai partnerként támogatja a programot. Közreműködik a Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség, Hetényi Milán, Kubinyi Júlia, Sebestyén Márta, valamint Blaskó Péter. Az EMMI Ifjúságpolitikáért és EsélyteremtésértFelelős Helyettes Államtitkárság partnerségével megvalósuló projekt bemutató estje az Uránia Nemzeti Filmszínházban kerül megrendezésre 2018. február 13-án.