Zenediplomácia – a tudományág regionális megalapozása, központban a népzenei diplomáciával

A zenediplomácia a kultúrdiplomácián belül új tudományág, amelyben Magyarország eddig nem képviseltette magát. Elsősorban a jazzben és a népzenében rejlik komoly potenciál.

Előbbiben azért, mert nagyon könnyen integrál bármilyen dallamot, utóbbiban azért, mivel értelmezhetetlen a szomszéd népek kultúrájának kölcsönös figyelembe vétele nélkül.

komoly nemzetközi tudományos dialógus – eddig magyar részvétel nélkül

Az első években kutatásaink visegrádi és magyar–román kulturális összetartozástudatra irányulnak a külhoni magyarság helyi regionális és magyar identitásának megerősítésével párhuzamosan. Első lépésként tavaly novemberben szerveztünk zenediplomáciai konferenciát, melyet 2018-ban megismételünk. Ennek a tudományos ötletbörzének a célja, hogy megtaláljuk azokat a nemzetközi szereplőket, akik hosszútávon tudományos partnerei lesznek a Philidor Intézetnek. A nemzetközi szereplők felkutatásához hasonlóan fontos, hogy a tudományterület magyarországi beágyazását is megkezdjük.

Stan Rijven, a Holland Világzenei Fórum elnöke

Ennek érdekében megvásároltuk a Yale Egyetemen oktató Rebekah Ahrendt főszerkesztésével Londonban megjelentetett Music and Diplomacy című könyv magyarországi jogait, melyet 2018 elején adunk ki. Ezután a Philidor Intézet megállapodást fog kötni egy vezető budapesti egyetemmel arról, hogy a tudományág magyarországi műhelyeként vegyen részt a nemzetközi diskurzusban.