Felsütött a nap az égre

 népdaloskönyv és népzenei karaoke DVD 

 Minden polcon ott a helye.”

Liber Endre, Bartók Rádió

 „Ilyen még nem volt!”

Sümegi Noémi, Heti Válasz    

 

A címhez két kiadvány társul. Az első, a 2012-ben és azóta már háromszor kiadott Felsütött a nap az égre népdalos-könyv, amely Rosonczy-Kovács Mihály válogatásában és a Magyar Napló Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a Kárpát-medence kilenc választott tájegységének 150 népdalát tartalmazza, igényes kottaképpel és gazdag szöveganyaggal, történeti-földrajzi összefoglalókkal, ismert zenészek (Berecz András, Juhász Zoltán, Szerényi Béla) személyes hangvételű esszéivel kiegészítve.

2016 őszére megjelent a Felsütött a nap az égre népzenei karaoke dupla DVD, műfaját te   kintve nóvumként a hazai kulturális életben. A két DVD-lemezen több mint 7 órában a korábban könyvként megjelent 150 népdal 33 énekes és zenész tolmácsolásában hallható a hozzá tartozó karaoke kezelőfelülettel, hogy bármikor zenekari kíséret mellett énekel-hessünk. A hagyományokat a modern technikával jól házasító kiadvány a Gryllus Kiadó gondozásában jelent meg a Hagyományok Háza és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet társkiadói közreműködésével.

 

Dupla karaoke DVD 150 népdallal és 7 órányi zeneanyaggal

Népdalgyűjtemény

 

A lemez bemutatójára 2016. szeptember elsején került sor a Kobuci Kertben, ahol a sok neves fellépő – Berta Alexandra, Bognár Szilvia, Kubinyi Júlia, Tintér Gabriella, Agócs Gergely, Dóra Áron, Hetényi Milán, Berka és a Tallabille, Hungarian FolkEmbassy – mellett a közönség har-minc népdalt közösen énekelt el a karaoke lemezről. A koncert a Kobuci szezonjának leglátogatottabb népzenei eseménye volt, több mint 700 eladott jeggyel.

Nagy örömünkre szolgál, hogy több pedagógus visszajelzése alapján a gyakorlati népzeneoktatásban is előszeretettel használt segédeszköz a karaoke DVD.

 

Százak énekelték a kalotaszegi hajnalikat, mezőségi csárdásokat