A Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség háttértámogatása

A két Junior Prima-díjas prímás, Rosonczy- Kovács Mihály és Soós András által vezetett Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség 2013 óta működik azzal a céllal, hogy országosan és nemzetközi szinten képviselje a feldolgozatlan vonós magyar népzenét.

Két mottójuk,

“Believe in the authentic!”                              

  “Aki nem tartozott egy nemzethez, az nem tartozhat az emberiséghez.”

Ennek jegyében működtetik Sebestyén Márta védnökségével a szabadegyetemmel összekötött, fentebb említett táncházukat Haza a magasban címmel. A kerekasztal-beszélgetés- és előadássorozat célja, hogy informális és találkozási platformot kínáljon a határon inneni és túli értelmiségnek és a táncházmozgalom képviselőinek. A szabadegyetemhez kultúrblog, valamint online közös éneklések és tánckurzusok tartoznak.

Csutora Zsolt helyettes államtitkár kalotaszegi legényest jár a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külkapcsolati Koordinációs Főosztálya által rendezett Diplomata Napok című rendezvényen

A zenekar 2017-es műsorajánlója

A FolkEmbassy különleges hivatásának tekinti – innen a névválasztás is –, hogy keresse azokat a zenei kapcsolódásokat, amelyek a zenén keresztül erősíthetik Magyarország kultúrdiplomáciai kapcsolatait, továbbá megmutathatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. Fontos számukra, hogy nemzetközi körben mutassák meg, hogyan él tovább a különböző korok európai hagyatéka a magyar népzenében-néptáncban. E céllal járják a világot: az utóbbi években felléptek a Milánói Expo megnyitóján, turnéztak Lengyelországban, Pakisztánban, Észtországban és legutóbb Tajvanon. Van egy közös műsoruk a kolozsvári román hegedűssel, Ovidiu Barteş-sel, Náisz–Köszönjük koncertjük pedig a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepétmutatja be a zene nyelvén.

2016 őszén jelent meg első kiadványuk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n 33 énekes és zenészbarátukkal összesen 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, hogy elősegítsék a népdalok mindennapi életbe való visszajutását. Következő lemezük Báthory–Bem–Balatonboglár – népzenével a lengyel–magyar barátságról címmel jelenik meg, amelyen Sebestyén Márta mellett szerepel a lengyel Janusz Prusinowski is.

A zenekart minden péntek este lehet hallani 19 órától a Continental Hotel Budapest – Araz Étteremben.

magasművészetként bemutatni a népzenét – Cziffra Fesztivál

Orsós Tamás (brácsa) Uraiújfaluról, Hanusz Zoltán (bőgő) Révkomáromból jár a próbákra és koncertekre

A Philidor Intézet struktúrája megnöveli az együttes hatékonyságát; az együttesnek nyolc lemezterve van készen („Népdalok a kornak” – Arany János népzenében továbbélő versei, Báthory–Bem–Balatonboglár – népzenével a lengyel–magyar batárságról; Transylvania; „A nagy háború a népdalok alulnézetéből”; Szomszédaink népzenéje; Visegrád through folk music; Europe in Hungary – Hungary in Europe; Vándorforrás – széki tárcák és muzsika). Közel ugyanennyi színpadi produkciója, amelyekkel külföldi partnereket bevonva a politika által is hivatkozható kulturális tartalmakat tesz közérthetővé az „erős nemzetek Európája” eszmerendszerhez igazodva. A Philidor Intézet struktúrája lehetővé teszi, hogy a FolkEmbassy tagjai kizárólag a művészi feladatokra tudjanak koncentrálni, az intézet által pályázott támogatások pedig azt, hogy ne csak heti egyszer tudjanak próbálni (a zenekar egyik tagja Uraiújfalun, a másik Komáromban lakik. Egy próba 30.000 Ft útiköltséggel, és a tagoknak összesen 11 munkaóra utazással jár).

A zenekar honlapja