Hátsó füves – Magyarországi országjáró cikksorozat falusi futball csapatok hátteréről, hétköznapjairól

Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa 2017. március végétől folytatja a két éve nagy érdeklődéssel kísért „Hátsó füves” országjáró sorozatot. Mirkó István fényképésszel együtt biciklivel barangolva gyűjtik a magyar falu futballtörténeteit.

Ezúttal kimondott szándékuk, hogya nyárig tartó országjárás során gyűjtöttanyagból utóbb könyv jelenjen meg, amelynek kiadását a Philidor Intézet is támogatja.

A szerző gondolatai és motivációi az egyedülálló tudósításokról: „A sorozat igyekszik a gazdag fényképanyag művészi erejére támaszkodva bemutatni a magyar falu és a labdarúgás szerves egymásba fonódását. Az első részek szellemében, hasonló megközelítéssel, a magyar falu világára, a vidéki társadalom örömeire, gondjaira, a megyei bajnokságok sajátos légkörére összpontosítva folytatódik a sorozat. Kimondott cél, hogy a faluhelyen még sok esetben elevenen élő futballkultúra messziről láthatatlan értékeit megmutassuk, a helyi névtelen hősöket megtaláljuk, a játékot éltető hagyományokat, kötődéseket, áldozatokat kidomborítsuk.”

A sorozat blogján a fényképek és az irodalmi igénnyel szerkesztett bejegyzések mellett videofelvételek is segítenek a vidéken elrejtett megyei mérkőzések és kistelepülések hangulatának hiteles és izgalmas megjelenítésében.