A Fonó Budai Zeneház külügyi irodája

Az 1995-ben útjára indított Fonó Budai Zeneház a táncházmozgalom legfontosabb magánalapítású kulturális központja. Hírnevét az itt rögzített Utolsó Óra, több mint 3000 órányi népzenét megörökítő program alapozta meg.

Közép-európai regionális kulturális központ

A szerdai Fonó táncház az ország legpatinásabb, folyamatosan működő táncháza; két fesztiválja, a Budapest Folk Fest, valamint a Héttorony Fesztivál és a Fonó Szalon ugyanazt az értéket közvetítik, mint az év során különös igénnyel összeállított koncertprogramja. Nemzetközi rangját nemcsak kultúrközpontként, de kiadóként is kivívta; immár negyedik éve folyamatosan ott van a világ legjobb 20 világ- és népzenei kiadót felsoroló Womex top label húszas listán.

A Fonó nemzetközi potenciálja azonban nincsen kiaknázva. Ezért 2016 decemberében Rosonczy-Kovács Mihály megállapodást kötött a Fonó Budai Zeneház igazgatójával, Horváth Lászlóval, a tulajdonos Lukács József jóváhagyásával arról, hogy a Philidor Intézet népzenei és jazz-programokban – a zenediplomácia két leghatékonyabb műfajában – a Fonó megbízott külügyi irodájaként működik.

Zenei hungarikum

Ennek keretében az intézet felel a Fonó klubhálózat nemzetközi gyarapodásáért és képviseletéért, továbbá elkezdi nemzetköziesíteni az arra alkalmas Fonó-programokat, úgy mint a Fonó Szalont, amely 2018-ban – immáron a Philidor összekötő tevékenységének köszönhetően – az Olasz Intézettel és a Cervantes Intézettel partnerségben kerül megrendezésre. A megállapodás része volt a Dövényi–Szoboszlay Könyv- és Médiatár működésének az előkészítése, valamint a megfelelő szakmai humánerőforrás csatornázása a Fonó EU-s szintű fejlesztéseihez. Mindezért cserébe a 2017-es évre a Fonó Budai Zeneház biztosítja a Philidor Intézet harmadévnyi működését.

A Fonó Budai Zeneház honlapja