Elveszett olimpia – Hollandia, Spanyolország és Svájc 1956-os olimpiai bojkottja a magyar forradalom mellett

A melbourne-i olimpia megnyitójának évfordulóján a Dank! Merci! Gracias! programsorozatot előkészítve sporttörténeti kutatásba kezdtek a szerzők: Ackermann Sándor spanyolországi megközelítésből, Csillag Péter Hollandia eseményeit vizsgálva, Rosonczy-Kovács Mihály pedig a svájci történéseket feldolgozva tudományosan hitelesíti az 1956-os ötkarikás játékok bojkottjának súlyát. A 2016 novemberében meghívott holland, svájci és spanyol sportolók nem saját elhatározásukból hoztak meg a sportkarrierjüket is visszavető áldozatokat, tettük mégis köszönetet és figyelmet érdemel.

A kereken hatvan éve történt eseményeket tekintve a végső elhatározás alapját mindhárom esetben ugyanaz adta:amennyiben a Szovjetunió sportolói részt vesznek az eseményen és felvonják tiszteletükre a „vérrel szennyezett szovjet zászlót”, az említett országok nem küldik el sportolóikat Melbourne-be. 

Az Elveszett olimpia a három ország döntésének hátterét, szereplőit és hosszabb távú következményeit tárja fel. Az 1956-os olimpia nemcsak Hollandia, Spanyolország és Svájc számára veszett el, a bojkott pontos ismertetése a szűk politikai keretek miatt a magyar sporttörténetírás számára is homályos fejezet maradt. A könyv ’56 történetének majdnem teljesen ismeretlen szeletét mutatja be.

A Dank! Merci! Gracias! programsorozat Andrássy Egyetemen tartott konferenciáján Jurryt van de Vooren sporttörténész az események kapcsán azt tartja a legfontosabb üzenetnek, hogy „habár a sportot nem lehet elválasztani a politikától, de a sportolót el kell választani attól”. Ezt a dilemmát is kifejti a sportban és sporttörténetben is jártas szerzőpáros, Csillag Péter, a Nemzeti Sport főmunkatársa és az ötletgazda Rosonczy-Kovács Mihály. A könyv 2018 májusában jelenik meg a Philidor Intézet gondozásában, a bemutató időpontja május 5-e, amely egybeesik a Felszabadulás holland nemzeti ünnepével.