Dank! Merci! Gracias! programsorozat

Raffay Dávid egyedi tervezésű aranyérmei

A Philidor Intézet a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportújságírók Szövetségének a partnerségével négynapos programsorozatot szervezett az 1956-os olimpiát bojkottáló országokHollandia, Svájc, Spanyolország – kvótát szerzett olimpikonjainak tiszteletére,akik ez idáig nem kaptak semmiféle köszönetet magyar részről. Ünnepélyes gálaesten, valamint az ehhez kapcsolódó tudományos konferencián ismerhette meg a magyar társadalom is ezt az eddig méltatlanul elfeledett tényt. A 14 olimpikon a személyes áldozatukért járó köszönetet pontosan az ’56-os olimpia megnyitójának 60. évfordulóján kapták meg.

A Parlamentben Kövér László házelnök fogadta az olimpikonokat

A 2016. november 20-tól 23-ig tartó budapesti program a következőképpen zajlott:

November 20-án megérkeztek az olimpikonok és a konferencia meghívott előadói, ezután az első nap estéje ismerkedéssel, zenés vacsorával telt el. A Hungarian FolkEmbassy magyar népzenével köszöntötte a vendégeket, összhangban a magyar ízeket felvonultató Hotel Continental menüjével.

Másnap a vendégek az ’56-os forradalom budapesti helyszíneivel és emlékeivel ismerkedtek meg, majd egy sajtótájékoztató keretein belül a média első ízben tájékoztatott Magyarországon a hatvan évvel ezelőtti bojkottról és a sportolókról. Délután az esemény fővédnöke, Kövér László, az Országgyűlés Elnöke a Parlamentben köszöntőbeszéddel fogadta az olimpikonokat, majd a nap zárásaként a Várkert Bazárban a Falusi színek című előadást tekinthették meg. Az előadás végén a fellépők meglepetésként a színpadról köszöntötték a vendégeket, akiket a közönség is vastapssal üdvözölt.

Látogatás a Terror Házában

November 22-én a Terror Házában Schmidt Mária fogadta a vendégeket, délután pedig kezdetét vette a konferencia, melynek az Andrássy Egyetem Tükörterme adta a helyszínt. A Masát András rektor és Schmitt Pál, MOB tiszteletbeli elnök által megnyitott előadássorozat alatt a történelmi érdeklődésű közönség alaposabban is megismerhette a három országban zajló események hátterét.

Az eseménysorozat középpontjában az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezett gála állt. Itt bárki találkozhatott az olimpikonokkal. A műsor keretében magyar klasszikus (Banda Ádám), nép- és cigányzene szólt (Hungarian FolkEmbassy, Lakatos Miklós és Zenekara), valamint a három ország zenéit villantották föl Vidák Róbert és barátai és a Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint duó. Utóbbi formáció ’56-os svájci és holland dalokat játszott. Az est csúcspontján magyar olimpikonok adták át a Raffay Dávid szobrászművész által tervezett aranyozott emlékérmeket, ezután Lakatos Miklós és Zenekara eljátszotta a három ország himnuszát, amelyek Melbourne-ben a magyar kiállás jegyében soha nem hangozhattak el.

26 évvel a rendszerváltás után méltó elismerésben részesültek a sportolók az 1956-os Emlékbizottság támogatásának köszönhetően

Az eseményhez az ’56-os bojkottot szem-léletesen és részletesen bemutató kiállítás is készült, azok számára is megismerhetővé téve az eseményeket, akik a gálán vagy a konferencián nem tudtak részt venni. A kiállítást középiskolák rendelkezésére bocsátjuk.

November 23-án folytatódott a konferencia; a második nap apropója maga az előző napi gála, amely illusztrálta a zenei diplomácia alkalmazásának egyik példáját: érzelmi csatorna megnyitásán keresztül történelmi tényeket tudatosítani. A konferencia e napjának célja az volt, hogy körüljárja, hol tart a zenei diplomácia nemzetközi kutatása, milyen módokon tudja a szoftdiplomácia használni a zenét.

A konferencia legfontosabb – többször megismételt – gondolata így szólt:

„Bár a sportot és a politikát lehetetlen, a sportolókat és a politikát meg kell próbálni különválasztani.”

Mégis: ezek az olimpikonok testesítik meg a három nemzet Magyarország melletti kiállását.

Az eseménysorozat honlapja

Az eseménysorozat összefoglaló videója

Raffay Dávid egyedi tervezésű aranyérmeit magyar olimpikonok adták át

200 m mellúszó bajnokok: Ada den Haan és Gyurta Dániel