Hírek

I Dance Hungary – a magyarul (még) nem beszélő néptáncosok globális platformja

Angol nyelvű honlap indult a magyar táncházmozgalom külföldi erősítésére

Kenneth Tse hongkongi magyar tánccsoportja fotó:Rév Júlia

I Dance Hungary néven angol nyelvű honlap indult a táncházmozgalom külföldi erősítése érdekében, hogy a magyarul nem beszélő közösségek szorosabban tudjanak kapcsolódni a magyar kultúrához.

„A magyar népzene és a néptánc olyan csodák, amelyekkel külföldön is meg tudják érteni kultúránkat”– mondta Rosonczy-Kovács Mihály hegedűs, a Hungarian FolkEmbassy vezetője, az idancehungary.hu ötletgazdája és művészeti vezetője a Fonó Budai Zeneházban a kezdeményezésről szóló január 25-i sajtótájékoztatón. Az induló angol nyelvű online platformnak köszönhetően a külföldön élő magyarok és minden érdeklődő egyaránt kedvet kaphat hagyományaink mélyebb megismeréséhez.

Ide kapcsolódik:
Egy hongkongi táncos, aki ideológiák nélkül szeretett bele a magyar kultúrába

„Mindeddig méltatlanul kevés figyelmet szenteltünk a világszerte a magyar néptáncokért rajongó, de magyarul nem beszélőknek. Az ő tánc és zene iránti érdeklődésüket kiterjeszthetjük az egész kultúránkra és rajtuk és a táncházmozgalmon keresztül erősíthetjük az országimázst világszerte. Más ilyen népszerű, egyedi és markánsan a magyarsághoz köthető kulturális termékünk nincs, mint a táncház. A Magyarország Barátai Alapítvánnyal és a Fonóval közösen úgy gondoljuk, tudatosan kell összefogni ezt az értékes kultúrkört, ezért indítottuk el az „I Dance Hungary” programot” – mondta Rosonczy-Kovács Mihály.

Az idancehungary.hu honlapon olvashatók a Hungary Today angol nyelvű online lap kulturális tematikájú cikkei is.

A 21. századra a táncházmozgalom a magyar diaszpóra egyik legfontosabb megtartóerejét adja, általa olyanok is elkezdenek a magyar kultúra iránt érdeklődni, akiknek semmilyen más kötődésük nincs Magyarországhoz.

Az I Dance Hungary program legfontosabb pillére az angol nyelvű tánckurzus-videósorozat, amelynek segítségével bárki elkezdheti elsajátítani a magyar néptáncokat kiváló magyar táncosok tolmácsolásában, ismert népzenészek kísérete mellett.

A felvételeket három kamerával rögzítették, külön a felsőtest, a lábak és a teljes test mozgására koncentrálva.

Az énekes részben Kubinyi Júlia előadásában hallhatóak a népdalok, angol fordításban és karaoke lehetőséggel is. A kurzusokat énekoktató és háttérismereti kisfilmek egészítik ki a tanult táncok tájegységeiről. Az I Dance Hungary táncszakmai és társ művészeti vezetője Kovács Norbert Cimbi, a táncokat Szabó Szilárd Sziszi és Szabó Rubinka tanította be.

A sajtótájékoztatón részt vett az uruguayi Alejandra Brum, aki elmondta: dédszülei mintegy száz évvel ezelőtt vándoroltak ki Magyarországról Dél-Amerikába. Szülei már egyáltalán nem beszéltek magyarul, így ő sem, de nyolcévesen az édesanyja elvitte magyar néptáncot tanulni a montevideói magyar közösségbe:

Beleszerettem a magyar kultúrába. A magyar közösség összetartásában óriási szerepet játszik a néptánc, mert bár nem mindenki beszél magyarul, a kultúrához így kötődve mindenki büszke a magyarságára. Megtanultam magyarul, aztán 18 évesen egy ösztöndíjjal Magyarországra kerültem és ma már magyarnak érzem magam. Fontos, hogy a felmenőinktől kapott tánctudást továbbadjuk a következő generációnak.

(Via MTI)

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.