Hírek

lengyel-magyar táncház és gála

„Együtt táncol, s issza borát” – lengyel-magyar táncház és gála a Wacław Felczak Alapítvány létrehozása jegyében

 

Az est programja:

18:30 –  Fonó Szerda / lengyel-magyar nyitott tánctanfolyam (Pajta)

19:00 – Benedicamus / a Szent Efrém Férfikar Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)

20:30 – Ünnepi gála, melynek keretében bemutatkozik a Wacław Felczak Alapítvány (Nagyterem)

22:00 – lengyel-magyar táncház (Pajta)

22:00 – Bridges / Fekete-Kovács Kornél – Kuba Stankiewicz Duó lemezbemutató koncertje (Nagyterem)

 

Az est folyamán a Rézbong Kiadó standjainál megtekinthetők a Felczak-könyvek sorozat első négy kötete

Marta Kwaśnicka: Hedvig – A waweli királynő (életrajzi esszékötet)

Marta Kwaśnicka nem hagyományos módon mutatja be a Lengyelországban és Magyarországon egyaránt közkedvelt, szentté avatott királynőt. Hedviget, mint magánembert, az adott korban élő, a történelmet egyszerre elszenvedő és formáló nőként ábrázolja. Bravúrosan vezeti az olvasót a tudományos igényű és hitelű történelmi információk, valamint a kor és Hedvig életének fő helyszínei utáni szenvedélyes vágy és korhangulat megfestése között.

 

Marcin Świetlicki: Tizenkettő (krakkói noir krimi, paródia)

A Mesternek nincs személyigazolványa, mobilja, bankszámlája, jogosítványa. Azt pletykálják róla, hogy meghízott, felpuffadt, megőszült. Aztán egyszer csak váratlanul ennek a senki számára nem fontos embernek az életében felbukkan egy gyilkosság.

 

Kertész Noémi: A lengyelség iskolája (tanulmánykötet)

Kertész Noémi kötete bemutatja, miként válhattak a cenzurális tiltásokat kijátszva versek és tanmesék, útirajzok és történelmi olvasókönyvek, életképek, mondák, sőt társasjátékok „a lengyelség iskolájává”, hozzájárulva a nemzeti tudat, a szülőföldhöz való kötődés terjesztéséhez, az anyanyelvét művelő és szerető, a lengyel ügy iránt fogékony olvasótábor neveléséhez. A szerző nemcsak a lengyel kultúra egyik nagy korszakát ismerteti meg szokatlan nézőpontból, hanem betekintést nyújt a 19. századi nemzetformálódás műhelyébe is, egy, a magyarhoz földrajzi és kulturális tekintetben egyaránt hasonló műhelybe.

 

Ryszard Legutko: A közönséges ember diadala (társadalomtudományi esszé)

„Íme, emberek milliói, akiket egyáltalán nem tudunk megkülönbözetni egymástól, ugyanazokat a gondolati sémákat használják, politikailag egységesek, és nem ismernek semmilyen másfajta világszemléletet, csak a politikait, a liberális-demokratikus ortodox változatot, nemcsak abban a meggyőződésben élnek, hogy egyénként és csoportként is különbözőek, nemcsak a pluralizmus felsőbbrendűségét, sőt monopóliumát hirdetik, hanem emellett még rá is akarják erőltetni unalmas és egyhangú konformizmusukat az egész világra mint a sokféleség megtestesült eszméjét.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.