Hírek

Köszöntő

Üdvözöljük a Philidor Intézet honlapján!

2016 júliusában alapítottuk meg a Philidor Intézetet. Bő egy évtizedre nyúlik vissza az intézet előkészítése, amelyet az utolsó négy évben pedig a Soós András fémjelezte Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetséggel végzünk. Ez alatt a négy év alatt sikerült hitelt szerezni a népzene szoftdiplomáciai hatékonyságának; más helyszínek mellett képviseltük a magyar kultúrát a Milánói Expótól a Lengyel–Magyar Évad varsói megnyitójáig, jártunk Pakisztánban, Tajvanban, Észtországban a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Balassi Intézet meghívására. Tavaly pedig – részben már az intézet égisze alatt – megjelent első kiadványunk: Felsütött a nap az égre – népzenei karaoke DVD – hétórányi népzene.

Időszerű volt, hogy az ad hoc eredmények mögé hatékony struktúrát hozzunk létre. Olyat, amely nemcsak minket, hanem a magyar értelmiség előtt általában tudja képviselni a feldolgozatlan népzenét, a világ és Európa előtt pedig kultúránk európai beágyazottságát. Az intézményesedés konkrét időpontját a Dank! Merci!Gracias! program határozta meg.

A 2017-es esztendő legfontosabb feladata a stabilitás és a hosszú távú működés megteremtése és a következő évtized programjainak megfelelő előkészítése. Ezek közül a leglátványosabb a Fonó Budai Zeneházzal – amelynek megbízott népzenei külügyi irodájaként működünk – közösen megszervezett nemzetközi klubhálózat létrehozása.

Megkezdtük – szakmai konszenzus kialakításával – egy nemzetközi nagydíj létrehozását (Neti International Grand Prize For Authentic Ethno Music), amely erősíti Magyarország központi szerepét a világ autentikus népzenei térképén. Ezt két fesztivállal is hangsúlyozzuk: Visegrád Acoustic Fesztivál és Philidor Világ Népzenéi Fesztivál. Az intézet működése a Hungarian Folk- Embassy zenekar működésének hatékonyságát is segíteni tudja. Amíg a tavaly megjelent Felsütött a nap az égre – népzenei karaoke DVD-re majd’ három évet kellett várni, addig az idén két lemez fog megjelenni: Báthory–Bem–Balatonboglár – népzenével a lengyel–magyar barátságról és Népdalok a kornak – Arany János népzenében továbbélő versei. Ezen kívül két könyvet is megjelentetünk Vándorforrás – széki tárcák és novellák, valamint Elveszett olimpia – Hollandia, Spanyolország és Svájc bojkottja Magyarországért címmel.

Kérem, tájékozódjon részletesebben programjainkól itt az Intézet honlapján. Kollégáimmal együtt számítunk a visszajelzésére és bízunk benne, hogy viszontlátjuk programjainkon akár vendégeink akár partnereink, akár támogatóink között.

Rosonczy-Kovács Mihály

Igazgató, Philidor Intézet

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.